Çocuklarda ve Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Bağırsak düğümlenmesi diğer adıyla invajinasyon, besinlerin alındıktan sonra dışarıya atılmasını engelleyen bir rahatsızlıktır. Bağırsak düğümlenmesi bebeklerde çok şiddetli karın ağrılarına neden olmaktadır. Genellikle 8. ve 14. aylar arasında rastlanmakta olup, yalnızca bebeklerde değil çocuklarda bağırsak düğümlenmesi de görülebilmektedir. Sizler için bu rahatsızlığın sebeplerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini araştırdık.
İçindekiler
Bağırsak Düğümlenmesi Neden Olmaktadır?
Bağırsak düğümlenmesi ince ya da kalın bağırsakların iç içe geçmesi veya ince bağırsağın kalın bağırsak içerisine geçmesi halinde ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum bağırsaklarda kanamaya ve çürümeye sebep olabilir. Başka bir nedeni de bağırsakların kendi etrafında dönmesidir. Müdahale edilmediği takdirde bağırsak yapısında bozulma ve çürüme meydana gelebilir.
Bu sorun bağırsakta kitle olması durumunda da ortaya çıkabilir. Diğer kaynaklardan oluşan düğümlenmelere kıyasla daha yavaş ilerleyebilir ve teşhisi daha geç konulabilir. Bağırsak düğümlenmeleri anne karnında doğumsal anomali olarak da ortaya çıkabilir. Yeni doğanlarda beslenmeyi tolere edemeyen bağırsak bütünlüğü olmaması, bağırsak düğümlenmesi neden olur sorusunun bir başka cevabı olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Belirtileri
Bebeklerde bağırsak düğümlenmesi belirtileri nelerdir kısaca değinelim.
- Bebeklerde bağırsak düğümlenmesi belirtisi karında şişlik görülmesi ve 15-20 dakikalık aralıklarla kendini tekrar eden şiddetli karın ağrısı olarak gözlenmektedir.
- Bu hastalığın semptomları arasında bebeğin ani ağlamaları, bacaklarını kendisine çekmesi gibi şikayetçi olduğunu belli eden hareketler yer alır.
- Diğer bebeklerde bağırsak düğümlenmesi belirtileri ise kusma, gıda alamama, kanama gözlenmesi, dışarı atımının sağlanmaması olarak belirtilmiştir.
- Kanlı dışkı da diğer belirtiler arasında yer almaktadır.
Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Teşhisi
Hava ya da baryum içerikli enama (lavman) ile radyolojik görüntüleme aracılığı ile bağırsak düğümlenmesi teşhis edilebilmektedir. Bu uygulama yapılırken tıkanıklığın açıldığı durumlar da görülebilir.
Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Bağırsak düğümlenmesi rektal müdahalelerle ultrason eşliğinde tedavi edilebilir. Hava ya da serum sıvılar verilerek rektal müdahaleler öncelikle tercih edilen yöntemler arasındadır. Vaka ileri durumdaysa veya kasık fıtıkları içerisinde sıkışan parçalar nedeniyle bu rahatsızlık oluşmuşsa acilen cerrahi müdahale gerekmektedir. Cerrahi müdahale, bağırsak boğumlarının açılarak dolaşımın kontrol altına alınmasını sağlar.
Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Müdahale sonrasında gelen 3 gün içerisinde rahatsızlığın tekrarlama riski bulunur. Rahatsızlığın tekrarladığı durumlarda hava ile açma yöntemi tercih edilir. Olumlu sonuç alınamazsa yeniden cerrahi müdahale gerektiren durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumların önüne geçebilmek için bebek veya çocuklar mutlaka ilk 24 saat gözetim altında kalmalıdır.
- Doktorun tavsiye ettiği beslenme düzeni mutlaka takip edilmelidir. Genellikle bebeğin yaşına göre ayarlamalar yapılarak lifli besinler, kefir, tam tahıllı gıdalar gibi bağırsaklara ağır gelmeyecek türde yaklaşık 1 ay sürecek bir beslenme düzeni oluşturulur.
- Bebeğin ya da çocuğun ishal ve kabız olmaması çok önemlidir. Böyle bir durumda doktora danışılarak hareket edilmelidir.
Arzu eden okuyucularımız Medipol Sağlık Gurubu tarafından hazırlanan videoyu izleyebilir.