Çocukluk Döneminde Fazla Kilo

Son yıllarda ailelerin dile getirdiği çocuğum çok kilolu ne Yapmalıyım sorusu ciddiyetini korumaya devam ediyor. Erken yaşlarda yüksek kiloya ulaşmak ilerleyen dönemlerde ciddi hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Gelecekte meydana gelebilecek sağlık sorunlarının önüne geçmek için bir uzmana başvurarak hareket etmeniz vereceğiniz en doğru kararlardan biridir.
Çocuklarda Obezite Nedenleri
Çocuklarda görülen fazla kilonun sebepleri araştırıldığında aile, genetik faktörler, beslenme hataları ve hareketsiz yaşam gibi bulgulara rastlanır. Bazen de hastalıklara bağlı bir kilo problemi görülebilir. Bu nedenlerin olumsuz etkileri en aza indirilebilir ancak bunun için aile, doktor ve çocuk iş birliğinin önemi büyüktür. Çocuklarda obezite kötü beslenme alışkanlıklarının fiziksel ve zihinsel olarak değiştirilmesi ile çözülebilecek bir hastalıktır.
Bir çocuğun obez olduğunu gösteren bazı işaretler vardır. Bunu hesaplamak için 10 yaşa kadar olan çocuklarda doğum kilosu, doğum boyu ve yaş değerlendirmesi yapılır. 18 yaşa kadar olan çocuklarda ise beden kitle endeksi hesaplamasına göre 30-40 ve üzeri bir sonuç aranır. Bu endeks aralığına sahip olan çocuklar için birçok değişiklik yapılması gerekir. Bu değişiklikler doktor kontrolünde gerçekleştirilir. Bu süreçlerde ailelerin tavrı kesinlikle küçümseyici olmamalıdır.
Obez Çocuklarda Kilo Kontrolü
Zihinsel olarak değişime hazır olmak obez çocuk için kilo kontrolünde en önemli noktadır. Ebeveyn olarak zor ve uzun olan bu süreçte sabırlı davranmanız oldukça kritiktir. Hem beslenme hem de hareket miktarı göz önünde bulundurularak gerçekçi ve ulaşılabilir hedeflerin olduğu aşamalı bir tedavi süreci uygulanmalıdır. Çocuğun kilo almaması için ne yapmalıyız diyorsanız aşağıdaki maddeler size yardımcı olacaktır.
- Fiziksel aktivitelerin artırılması veya değişmesi yönünde ortak bir çalışma yapılmalıdır.
- Sevdiği bir spor dalıyla uğraşması sağlanmalıdır. Okulun kendi bünyesindeki faaliyetlerden en çok zevk aldığı aktivite onun için ideal olabilir.
- Çocuğunuzun bilgisayar başında geçirdiği zaman sınırlandırılmalı ve uzun süre hareketsiz kalması engellenmelidir.
- Uygun mesafelerde okula bisikletle veya yürüyerek gitmesi özendirilmelidir.
- Çocuğun kendi alanında tembelleşmesi engellenmelidir.
Kilolu Çocuğun Beslenme Programı
Obezite tedavisi uygulanırken çocuğun gelişmesini engelleyecek tercihlerden uzak durulur. Günlük temel ihtiyaçlar yaşa ve hareket miktarına göre belirlenir. Sürdürülebilir bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Kilolu çocuğun beslenme programı çevresindekilerle bütünlük içinde olmalıdır. Ayrıca çocuğun yaşam alanında bu haliyle kabul edildiği algısı değiştirilmemelidir. Anne babalar bu sürece uyum sağlayarak ve kendi alışkanlıklarında değişiklikler yaparak çocuklarına destek olabilir. Yemek yerken yavaş olunmalı, şekerli yiyeceklere alternatifler üretilmelidir.