TeknolojiTeknolojik Bilgiler

İnternet Sitesinin Kime Ait Olduğunu Nasıl Buluruz?

Web siteleri metinler, görseller, videolar gibi çeşitli yöntemlerle ziyaretçilerine, belirlediği konular hakkında bilgi akışı sağlamak, hizmet sunmak gibi çeşitli amaçlar doğrultusunda kurulan doküman topluluğu olarak tanımlanabilmektedir.

Bazı web siteleri, içeriklerinde sakıncalı öğeler bulundurmak ya da benzeri toplum sağlığına zarar veren dokümanları içermek gibi sebeplerden ötürü, kısıtlama ya da kapatılmaya uğratılabilmektedir. Aynı şekilde suç unsuru sayılan çeşitli nedenler dolayısıyla bu tarz işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için elbette öncelikle, web sitesinin kime ait olduğu yetkililer tarafından araştırılmaktadır. Belirli durumlarda ise sadece merak edildiği için veya site sahibinden bilgi almak, iş teklifinde bulunmak gibi nedenler dolayısıyla web sitesinin kime ait olduğu sorgulanabilmektedir. Bazen web sitelerinin sahipleri, sitelerinde künyelerini belirtmediklerinden ve sitelerinde iletişim bölümü oluşturmadıklarından, onlarla iletişim kurmak mümkün olmayabilmektedir.

“İnternet sitesinin kime ait olduğu nasıl bulunur?” bilgisini öğrenmeden önce birtakım terimleri tanımanızda fayda olacaktır.

Whois Nedir?

Alan adı alımı sırasında hak sahibinin her türlü sorumluluklarını belirterek o kişiye sorumluluk veren, kişi ya da firma ismi, iletişim bilgileri gibi bilgilerin tamamını kapsayan, bilgi verilerinin kayıt altında tutulduğu veri sistemidir.

whois

Whois Sorgulama

Kime ait olduğu bulunması istenilen sitenin, adresi aracılığıyla sorgulama yapan ve site sahibinin iletişim bilgilerine ulaşılmasını sağlayan sorgulama sistemidir.

Whois Gizleme

Alan adı alınması sırasında gizlilik talep edilirse iletişim bilgileri whois veritabanına kayıt edilmez. Bu Whois gizleme olarak bilinmektedir.

Whois’e Verilen Bilgiler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Peki gizleme yapan bir internet sitesinin kime ait olduğu nasıl bulunur? Whois gizleme yapıldıysa, yasal emirler eşliğinde bir mahkeme kararı ile bu bilgilere erişme şansınız olacaktır. Yetkili birimler, Whois gizleme yapan bir site sahibine ulaşmak için whois bilgisinin gizliliğini sahiplenen proxy adresine bildirim göndermektedir. Eğer whois üzerinden erişilen bilgiler geçerli değilse, domain kilitlenir ve kişinin hakları iptal edilebilir.

sitenin sahibi

İnternet Sitesinin Sahibine Ulaşmak

Whois sorgulaması yapmak için birçok site ve uygulama geliştirilmiştir. Ancak kendi güvenliğiniz ve bulacağınız bilgilerin kesinliği açısından güvenilir kaynaklardan arama yapmanız daha doğru olacaktır.

Bu konuda ICANN (internet tahsisli sayılar ve isimler kuruluşu); IP adresi alan tahsisleri, üst düzey alan isimleri sistemi, kök sunucu yönetimleri gibi işlerden sorumlu resmi bir kuruluşu seçmek doğru olacaktır. ICANN’ın Türkiye ofisi de bulunmaktadır.

Whois Lookup Tool

  1. ICANN tarafından sağlanmaktadır.
  2. http://whois.icann.org/en adresiyle ICANN’ın kendi web sitesi üzerinden bağlantıya girilir
  3. Aranılan domain adresi adres çubuğuna yazılır
  4. Sonuçlar kısmında kayıtlı isimler, kaydın yapılma tarihi, kaydı yapan kişinin iletişim bilgileri gibi bilgiler yer alır
  5. Eğer whois gizleme yapıldıysa, yasal emirler eşliğinde bir mahkeme kararı ile bu bilgilere erişme şansınız olacaktır.

Daha Fazla Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Hadi Ama, Yapma Bunu :(

Görüşüne göre reklam engelleyici kullanıyorsun. Aslına bakarsan seni eğlendirirken motive olduğumuz konular arasında reklam gelirleri bulunuyor. Bu konuda bizi lütfen kırma..