Kıskanç Bir Sevgili Olmamanız için 5 Öneri

Kıskançlık, insanların doğasında var olan bir duygudur. Çocukluktan beri gözlemleyebileceğimiz bu duygu daha çok romantik ilişkilerde kendini gösterir. Partnerlere en çok zarar veren duygu olarak kıskançlığı alabiliriz. Peki bu aşırı kıskançlık duygusundan nasıl kurtulabiliriz? Gelin, sizinle beraber inceleyelim.
İçindekiler
1) Kendinizle İlgilenin
Kıskançlık duygusundan kurtulmanın en önemli yolu özgüvendir. Kıskançlığın nedenlerinden biri kendinize olan güvenin azlığından kaynaklı olabilir. Bu yüzden kendinizle yüzleşmeli, kendinizi tanımalı ve özgüveninizi kazanmalısınız.
2) Güvenmeyi Seçin
Kıskançlığın kaynaklarından biri de partnerinize olan güven probleminizdir. Bu problem geçmişte edindiğiniz tecrübelerden ya da partnerinizden kaynaklı olabilir. Eğer partnerinizle alakalıysa güven probleminiz mutlaka onunla bu konuya açıkça konuşmanız, neyi istediğinizi ve beklediğinizi belirtmeniz gerekir. Eğer bu güven problemi sizin kendi geçmişinizden kaynaklıysa, geçmişten oluşan ön yargılarınıza partnerinize yansıtmamalısınız. Bu her iki taraf için yıpratıcı olur.
3) Hayatın Tadını Çıkarın
Aşırı kıskançlıktan kurtulmanın bir diğer yolu da anı anda yaşamaktır. Sürekli kötü senaryolar yazarak yaşadığınız anı kendinize ve partnerinize katlanılmaz kılıyor olabilirsiniz. Bu yüzden sadece o anın keyfini çıkarın. Gelecekle alakalı bir problem olduğunda bırakın da gelecekteki siz bu problemle uğraşsın.
4) Hayal Gücünüzü Kıskançlığınızı Beslemek İçin Kullanmayın
Kıskançlıktan kurtulmanın yollarından biri de hayal gücünüzü bu duygu üzerinde yoğunlaşmasını engellemektir. İnsanların hayal güçleri sınırsız bir güce sahip. Beynimizi de kandırmak aslında oldukça kolay. Olmayan bir şeyi olabilme ihtimaline karşı sürekli düşünürseniz ya da paranoyaya kapılırsanız bu ilişkinizi yoracaktır. Olmayan şeylerin varlığıyla kendinizi meşgul etmek yerine, beraber yaratacağınız romantik zamanlar ilişkinizi kuvvetlendirecektir.
5) Hazırlıklı Olun
Kıskançlık duygusu sahiplenme ve karşınızdakini kaybetme duygusuyla beraber var olur. En kötü senaryoyu yazın kendinize. Onsuz da olabileceğinizi kendinize öğretin. Böylelikle kıskançlık seviyeniz daha azalacaktır. En kötü senaryoyu yazmak karşınızdaki kişiye karşı olan beklentilerinizi de düşürecektir. Beklentiler ne kadar büyük olursa üzülmeniz o kadar olasıdır. Beklentilerinizi küçük tutun ki her ihtimale karşı hazırlıklı olabilesiniz.
6) Birer Birey Olduğunuzu Kabullenin
İlişkiler ne kadar çok fedakarlık istese de bu fedakarlıklara dikkat edin ve birbirinizin birer farklı birey olduğunu unutmayın. Bireysel sınırlar çok fazla aşıldığında bir o kadar beklentiler yükseliyor ve kıskançlık duygusunu besliyor. Kıskançlıktan kurtulmak için bunu kendinize mutlaka hatırlatın ve karşınızdaki insanın sizden farklı düşünebileceğini, sizden farklı bir bakış açısı olabileceğini görün ve ortak bir noktada buluşmaya çalışın.
7) İletişimi Etkin Kullanın
İlişkilerde kıskançlıklar büyük birer problem haline gelebilir. Bu nedenle partnerinizle olan iletişiminizi güçlendirin. Ona tam olarak nelerden rahatsız olduğunuzu, neler beklediğinizi ve neler istediğinizi mutlaka açık ve net bir dille anlatın. Onun da düşüncelerini dikkatle dinleyerek empati kurmaya çalışın ve ortak bir çözüm üretmeye çalışın. Kıskançlığın nedenlerinden biri de maalesef iletişim kopukluğu ya da eksikliğidir. İletişimi etkin kullanarak kıskançlıktan kurtulabilirsiniz.