Gündem HaberleriHaberlerVideo

Koronavirüs Biyoçeşitliliği Artırdı! Yavru Sayısı Pik Yaptı…

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası sokağa çıkma kısıtlaması uygulamalarının ilginç bir fayda sağladığı gözlemlendi. En çarpıcı sonuç, insanların evde kalması ile birlikte doğada biyoçeşitliliğin artması oldu. Bu durum, insanların doğaya ne kadar çok zarar verdiğinin de kanıtı oldu.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Dicle Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, özellikle UNESCO Kültür Mirası Listesi’ndeki Hevsel Bahçeleri’nde bulunan canlıların üremesinde gözle görülür bir şekilde olumlu değişiklik meydana geldiğini açıkladı. Kılıç, “Koronavirüs insanlar için olumsuz olarak kabul edilir, ama tabiatın doğal düzeni için olumlu yönde etki yaptı. Hevsel Bahçeleri’nde mevcut üremeyle ilgili davranışlarda, kuluçka sayısında, yavru sayısında bir pik görülmektedir” ifadesinde bulundu.

Yedi bin yıllık Hevsel Bahçeleri’nde canlıların üremesi arttı. Özellikle ‘Evde Kal’ çağrıları ve sokağa çıkma kısıtlamaları ile doğada gözle görülür bir canlanmanın yaşandığı açıklandı. Prof. Dr. Ahmet Kılıç, barınan 200’e yakın kuş türüyle ünlü Hevsel Bahçeleri’nde, canlıların mevsimsel olarak üreme faaliyetlerinin koronavirüs salgını sonrası ziyaretçilerin önünün kesilmesiyle de birlikte olumlu şekilde etkilendiğini açıkladı.

İnsanlar için Olumsuz ama…

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:

“Hevsel Bahçeleri, kuş cenneti olarak kabul edilmekte. Koronavirüs salgını nedeniyle insanların dışarı çıkmamasıyla doğal yaşam bu olumsuzluktan olumlu yönde etkilendi. Özellikle bu mevsimde kuşların ve diğer canlıların üreme faaliyetleri var. Kuluçka, yavru yetiştirme faaliyetleri sürüyor. Bu tabiat için olumlu bir etkiye sahip. Kirlilik daha az, gürültü daha az ve insanların yaptığı diğer olumsuz etkenler minimumda. Bundan dolayı doğal yaşam olumlu yönde etkilenmiştir. Biyoçeşitlilik yönünden etkisi bu canlıların üremesini olumlu etkilemiştir. Yoksa mevcut türlerimiz önceki yıllarda da vardı. Bu yıl da aynı türlerimiz var ama üreme faaliyetleri daha rahat olduğu için daha fazla yavru yetiştirme, daha fazla alana yayılma imkanına kavuşmuştur. Bu tabiat için bir şanstır. Tıpkı hava kirliliğinin birçok bölgede temizlenmesi gibi burada da tabiat üreme yönünde olumlu yönde etkilenmiştir. Koronavirüs pandemisi insanlar için olumsuz olarak kabul edilir ama tabiatın doğal düzeni için olumlu yönde etki yaptı. Buradaki mevcut üreme ile ilgili davranışlarda kuluçka sayısında, yavru sayısında bir pik görülmektedir. Önümüzdeki yıllarda bu sayının daha fazla artmasını bekliyoruz.”


Daha Fazla Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Hadi Ama, Yapma Bunu :(

Görüşüne göre reklam engelleyici kullanıyorsun. Aslına bakarsan seni eğlendirirken motive olduğumuz konular arasında reklam gelirleri bulunuyor. Bu konuda bizi lütfen kırma..