Anne & ÇocukÇocuk Bakımı ve Ergenlik

Okul Fobisi Olan Çocuklar için Ne Yapılmalı?

Öncelikle elbette çocuğunuzda okul fobisinin olup olmadığını tespit etmek gereklidir, bunun için de tanımını bilmek önemli. Öyleyse okul fobisi nedir? Kısaca okul fobisi çocuğunuzun okula gitmeye karşı duyduğu korkudur. Çocuğunuz okula gideceği zaman veya bu zamanın öncesinde panik ve/veya kaygı belirtileri gösteriyorsa muhtemelen okul fobisi vardır.

okul fobisi hakkinda

Okul fobisi belirtileri, çocuğunuzun okul saati yaklaşırken baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı gibi belirtilerdir, bu belirtilerle birlikte öfke nöbetleri de görülebilir. Ayrıca uzmanlar “kendiliğinden geçer” şeklinde yaklaşmanın sorunu çözmeyeceği gibi daha da büyütebileceğini belirtiyor. Klinik Psikologlara göre çocuğunuzun fobisinin olup olmadığını okulda olan bir olaya, duruma verdiği tepkiye göre fark edebilirsiniz.

okul fobisi neden olur

Okul Fobisinin Nedenleri

  • Çocuğunuz yargılanıyorsa kaygısı artar. Psikolojik veya nörogelişimsel bozukluklarda (Özgül Öğrenme Güçlüğü, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Zeka Engeli, Sosyal Fobi, Depresyon vs.) çocuk bazı alanlarda yetersizlik, zorlanma yaşıyorsa, güç öğreniyorsa, özgüveni düşükse uyum sorunları yaşayabilir.

okul fobisi cozumu

  • Kardeşinin evde kalması, kardeş kıskançlığı, aile içi iletişim problemleri, ailede kaza, hastalık, ölüm gibi durumlar da okul reddine neden olabilir. Bu duruma bir de aile baskısı, yargılama veya öğretmeninin yargılaması eklenirse çocuk daha da zorlanır, anksiyetesi artar ve bu okul reddi okul fobisine dönüşür. Sebebini sorduğunuzda arkadaşlarıyla anlaşamadığını veya öğretmenden korktuğunu söyleyebilir, sınıf uzaklaşma veya okuldan kaçma davranışı da görülebilir.
  • Aşırı korumacı ebeveyn tutum ve davranışları da çocuğun bireyselleşmesini engelleyerek okul reddine yol açabilir. Çocuk anaokul veya ilkokula başlarken ayrılık anksiyetesi yaşar, ebeveynlerden veya bakım veren kişiden ayrılmayı istemez. Çocuk bu kişi/kişilere bağımlı olur ve sosyal ortamlarda özgüveni azalır, nasıl davranacağını bilemeyip korkabilir. Bu nedenle aşırı koruyucu olmamanız çocuğunuzun iyiliği için önemlidir.

okul fobisi

Okul Fobisi Tedavisi

  • Psikoterapi alınabilir. Okul ve öğrenme hayatından uzak kalması çocuğun sosyal ve akademik gelişimini negatif etkiler. Bu nedenle çocuğun bir an önce okula dönebilmesi amaçlanacaktır. Okula dönmeden önce çocuğunun sorununun nedenlerini tespit etmek ve kaygılarını azaltmak için psikoterapi yapılabilir. Okul fobisinin yenilmesinde ve çocuğun okula dönüşü için psikoterapi olumlu sonuç verir. Psikoterapi gibi bir tedavi yöntemi olmaksızın okula dönmesi çocuğun daha da mutsuz olması ve akademik ile sosyal başarısının düşmesine ve arkadaşları arasındaki statüyü kaybetmesine sebebiyet verebilir.

okul fobisinin nedenleri

  • Ebeveyn veya bakım verenler çocuğa karşı asla tehdit, korkutma, yargılama veya şiddet kullanmamalı, bunlar çocuğun daha da kötü olmasından başka işe yaramazlar! Nihayetinde çocuk onu rahatsız eden bir durumu duygusal tepki vererek belli etmektedir, empati kurmaya çalışarak onu anlamaya çabalamak en doğru yaklaşımlardandır.
  • Psikoterapi ile beraber psikiyatri merkezleri ile gelecek psikiyatrik yaklaşım birlikte götürülürse çocuğun fobisinin nedenleri çok daha net tespit edilip daha hızlı çözüm yolu bulunabilir.
  • Öğretmen ve ailenin iş birliği içinde olması çok önemlidir. Öğretmen zorlayıcı olmamalı ve güven vermelidir. Aksi takdirde çocuğun okul fobisi kalıcı olarak çözülemeyebilir.

Daha Fazla Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Hadi Ama, Yapma Bunu :(

Görüşüne göre reklam engelleyici kullanıyorsun. Aslına bakarsan seni eğlendirirken motive olduğumuz konular arasında reklam gelirleri bulunuyor. Bu konuda bizi lütfen kırma..