Reflü Hastaları Zayıflama Diyeti Yapabilir mi?

Reflü hastalığı, mideye alınan besinlerin yemek borusuna doğru geri kazarak beraberinde taşıdığı mide asidi ve safra ile özefagus mukozasında tahrişe neden olması durumudur. Bu tahriş durumu ülsere neden olabilmektedir. Toplumda sık görülen rahatsızlığın bireylerde gerçekleşme oranı oldukça yüksektir. Yemek sonrası midede yanma hissiyle kendisini göstermektedir. Sürekli hıçkırık, ses kısılması, acı mide içeriğinin ağza gelmesi belirtileri bulunmaktadır. Ayrıca öksürük nedeniyle uykuya dalma problemi ve mideden gaz çıkışı, kötü kokuya sebep verme gibi belirtileri görülmektedir. Hastalıktan muzdarip olan bireylerin yaşam kalitesini kötü yönde etkileyebilmektedir.
Reflü, çocukluk döneminde sık karşılaşılan bir hastalıktır. Hamilelik döneminde de mide yanması ve progesteron artışı ile mide kapağı gevşeyerek reflü başlangıcı görülebilmektedir.
İçindekiler
Reflü Hastalığında Beslenme Düzeninin Önemi

Reflü hastalarında en çok önerilen tedavi yöntemi kilo verilmesidir. Kilo verilmesi, belirtilerin hafiflemesini ve hatta kaybolmasını sağlayabilmektedir.
Reflü hastalığında tüketilmesi sakıncalı olan ve hastalığı tetikleyen besinler bulunmaktadır. Bu besinler reflü yasak listesi olarak tanımlanabilirler. Baharatlar, asitli içeceklerin tümü, kahve, domates, portakal suyu, limon sakıncalı olan besinlerin başında gelenlerdir. Bunların dışında hastalar midelerine dokunan besinleri tükettiklerinde aldıkları geri bildirimler sayesinde ayırt ederek bulabilmektedirler.
Reflü Hastaları İçin Diyet
Zayıflamak için yapılan diyetlerle reflü hastalığına karşı yapılan diyet büyük oranda benzerlik göstermektedir. Örneğin sık ama az miktarda yemek yiyerek öğünleri bölüştürmek her iki durumda da geçerlidir. Kuruyemişler, cips, çikolata, fast food yiyecekler her iki durum için de tüketilmesi sakıncalı ve hatta yasak olan besinlerdir.
Reflü Diyeti Nasıl Yapılır?
Reflü ve beslenme diyetisyen kontrolünde düzenlenerek reflü hastalarının hem tedavisi için faydalı olacak hem de sağlıklı kilo vermelerine yardımcı olacak reflü yemek listesi ve diyet programları yapılması gayet mümkündür. Diyet yapan hastalarda mide şikayetleri giderek azalmaktadır.
Yapılması gereken, reflü için sakıncalı olduğu bilinen besinlerin diyet listesinden kaldırılması ve yerine besin değeri eş değer olan uygun besinlerin konulmasıdır.
Yaş, boy ve kilo durumuna göre uygun listeler hazırlanabilmektedir.
Gastrit ve Reflü Diyeti
Reflü ve hatta benzer bir hastalık olan gastrit hastaları için ortak olarak tüketilmesi yararlı besinlerle yapılan ve zayıflama amacı taşıyan bir diyet listesi örneği aşağıda verilmiştir.
– Kahvaltı Öğünü
- Reflü diyeti kahvaltı içeriği;
- 5 yemek kaşığı yulaf ezmesi üzerine 100 ml kadar az yağlı süt
- 1 adet haşlanmış elma
veya
- Haşlanmış yumurta
- 1 dilim yağsız ve tuzu az peynir
- 2 ceviz
- 1 dilim tam buğday ekmeği
– Ara Öğün
- 1 porsiyon sakıncası olmayan meyve
- 1 adet galeta
– Öğle Öğünü
- Baharatsız ve az yağlı haşlama yemek
- 1 dilim tam buğday ekmeği
- 1 kase yoğurt (yağsız)
– Ara Öğün
- 1 kase şekersiz komposto
– Akşam Öğünü
- Yağsız balık/yağsız tavuk (haşlanmış)
- 1 bardak tuzsuz ve yağsız ayran
- 2 dilim tam buğday ekmeği
veya
- 6 yemek kaşığı sebze yemeği
- 1 kase yoğurt (yağsız)
- Yağsız makarna (2-3 yemek kaşığı kadar)